Biljna ljekarna Zagreb
Biljna ljekarna Zagreb
Zatvori

LifeTIME Selen - (L-selenomethionine) 100mcg

109,96 kn

Selen je mineral za kojim su potrebe male, ali esencijalne. Neophodan je za funkcioniranje brojnih enzima koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. Potrebe za selenom rastu kod neadekvatne prehrane, bogate mastima. U hrani se nalazi u malim količinama koje se dodatno smanjuju termičkom obradom. Veliki problem je i prisutnost sumpora u tlu (iz umjetnih gnojiva i kiselih kiša) koji sprječava njegovu apsorpciju. Znanstvene studije povezuju nisku razinu selena sa povećanim rizikom od nastanka karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, upalnih i drugih bolesti. Smanjena koncentracija selena dovodi i do smanjene funkcije leukocita i posljedično poremećaja u imunološkom sustavu.  Selen, uz vitamin E može utjecati na funkciju i normalan razvoj spermatozoida.

Opis

Štitnjača je organ s najvećim udjelom selena (0.2-2 µg/g tkiva).

Selen je ključan u sintezi, aktivaciji i metabolizmu hormona štitnjače.

Sastavni je dio enzima tiroksin dejodinaze koja je odgovorna za prevođenje hormona štitnjače tiroksina (T4) u njegov aktivni (trijodtironin, T3) i inaktivni (rT3) oblik. Nedostatak selena može dovesti do poremećaja u ravnoteži ovog procesa.

Velika važnost selenu daje se kod autoimunih bolesti štitnjače. Hashimotov tireoiditis je autoimuna bolest štitnjače koju karakterizira prisutnost antitijela.

Sastav

SASTOJCI U PREPORUČENOJ DNEVNOJ DOZI (=1 KAPSULA):

selen..................................100 µg (182%PU)

Sastojci: koncentrat riže, L-selenometionin, celulozna kapsula biljnog porijekla, emulgator: celuloza, tvar protiv zgrudnjavanja: magnezijeve soli masnih kiselina

usercartmagnifiercrossmenu