Blog

Ambrozija: Simptomi alergije i kako si olakšati

Ako ste alergični na ambroziju, onda je sezona njena cvjetanja za vas pravo mučenje. Krajem kolovoza i početkom rujna u zraku je najviše peludnih zrnaca ove biljke, a to znači da se alergičari bore s brojnim neugodnim simptomima.

Ambrozija je biljka koja se prilagođava mnogobrojnim uvjetima i zato je u Hrvatskoj, ali i u Europi, itekako rasprostranjena. Isto tako, ona je korov koji nanosi velike štete poljoprivredi i usjevima suncokreta, soje, šećerne repe i kukuruza pa se aktivno radi na njenom suzbijanju. Tako je i u Hrvatskoj na snazi inicijativa kojom se ambrozija obavezno mora uklanjati.

Ambrozija u cvatu

Pelud ambrozije jedan je od najjačih prirodnih alergena na našem području. To je izuzetno otporna biljka i posljednjih se godina jako brzo širi te stvara velike probleme osobama koje pate od alergija. Njihov imunitet jako burno reagira na ambroziju, odnosno na njen pelud. Brojne osobe alergične su samo na ambroziju te im se svako ljeto pretvara u noćnu moru jer su simptomi same alergije jako neugodni.

Ambrozija i simptomi alergije

Postoji nekoliko skupina alergena, a nas konkretno zanimaju inhalacijski alergeni, odnosno alergije na pelud u čijoj se skupini nalazi upravo alergija na ambroziju. Glavni simptomi alergije su:

  • Alergijski rinitis – upala nosne sluznice
  • Šmrcanje
  • Nadraženost
  • Suzne oči
  • Svrbež očiju
  • Začepljenost i curenje iz nosa
  • Kašalj
  • Kihanje
  • Otežano disanje

Teži slučajevi alergije na ambroziju mogu dovesti do razvoja astme, kroničnog sinusitisa, glavobolje pa čak i nesanice. Najveća koncentracija peludi ambrozije obično bude rano ujutro, te vam umjesto tableta za alergiju možemo preporučiti prirodna rješenja za smanjenje tegoba uzrokovanih alergijom.

Kako olakšati simptome?

Kada je osoba alergična na određenu hranu, onda se hrana može izbjegavati i tako se kontrolira sama alergija. Ovdje se radi o biljci koja je rasprostranjena po cijelom svijetu pa to baš i nije izvedivo. Ako imate jaku alergijsku reakciju, pokušajte ostati doma u ranojutarnjim satima, ali to samo ako imate izbora. Boravite u klimatiziranim prostorima, a savršeno bi bilo da imate i antipeludni filter na samoj klimi.

Alergijska reakcija na pelud, ambrozija

Boravak na otvorenom bit će vam puno lakši nakon kišovitog vremena jer kiša ispire pelud pa će vam biti puno lakše boraviti na otvorenom prostoru. Alergiju možete dovesti u red i prirodnim putem. Možda vam neće u potpunosti nestati, ali će vam svakako olakšati sezonu ambrozije. Osim toga, nećete morati svakodnevno piti tablete koje vam je dao liječnik.

Bio-oaza zdravlja savjetuje

Krenite rješavati problem tako da osnažite svoj imunitet. Crni kim se preporučuje za osnaživanje imunološkog sustava, a posebno kod alergija. Smatra se da je crni kim jedan od najvrjednijih dodataka prehrani. Možete ga pronaći u obliku kapsula ili kao hladno tiješteno ulje koje se može pomiješati sa sokom ili medom.  

Za snažno jačanje imuniteta savjetujemo vam Imunoalfa tablete. To su inovativne tablete kozjeg i kobiljeg mlijeka s dodatkom ljekovitog bilja.

Imunoalfa je u potpunosti prirodan hrvatski proizvod koji rješava sve prepreke sukladno modernom načinu života. Preporučujemo vam ove tablete kao izvanrednu prevenciju za alergijske probleme. Ako vas od ambrozije najviše muči začepljenost i curenje iz nosa, onda je Aromaforce sprej za nos odlično rješenje. Ta hipertonična otopina čisti dišne puteve i olakšava disanje, a uz to sadrži propolis.

Ovaj sprej se koristi kao prirodna pomoć kod alergijskog rinitisa, a pogodan je i za trudnice! Kihanje i kašljanje isto je čest simptom alergije na ambroziju, a Oligomir sirup pomoći će vam ublažiti kako suhi, tako i produktivni kašalj.

Jasno vam je da alergiju ne možete izliječiti, ali simptomi i posljedice se mogu uvelike ublažiti. Priroda je uvijek najbolje rješenje i pokušajte joj pokloniti vaše povjerenje.