Biljna ljekarna Zagreb
Biljna ljekarna Zagreb
Zatvori

MEGACOMPLEX 120CAPS MEGAMIN MED

241,25 kn

ANTIOKSIDANS, ZA KONCENTRACIJU I ENERGIJU, ZA ODSTRANJIVANJE TEŠKIH METALA IZ ORGANIZMA

MEGACOMPLEX je dijetetski prehrambeni pripravak – dodatak hrani - koji se sastoji iz bioaktivnih tvari propolisa i matične mliječi ugrađenih u klinoptilolit-zeolit kao kemijski inertnog nosioca iz kojeg se oslobađaju u probavnome traktu.

Ispitivanja provedena u ovlaštenim ustanovama u Republici Hrvatskoj i u SAD, dokazala su netoksičnost zeolita kao vehiculuma za propolis i matičnu mliječ.

Opis

Propolis i matična mliječ su prirodne, bioaktivne tvari, koje proizvode pčele hranilice. Njihova pozitivna bioaktivna svojstva na ljudsko zdravlje poznata su od davnina, a suvremena istraživanja potvrđuju njihova antibakterijska i antivirusna svojstva. Taj se učinak očituje putem jačanja opće obrambene sposobnosti imunološkog sustava, stabiliziranju sposobnosti stanica da se normalno dijele i umiru, te smanjenju negativnih učinka slobodnih radikala. Radi se o pojavama koje nalazimo u velikom broju raznih bolesti, pa stoga lista pozitivnih učinaka propolisa i matične mliječi obuhvaća brojne, naizgled nepovezane bolesti, osobito upalnog karaktera.
Matična mliječ je izlučina posebnih žlijezda (hipofaringealne i mandibularne) pčela, kojom se one koriste za hranjenje matice i ličinki. Mliječ je bijele boje, kiselog pH (4,5-5,0) i specifična okusa.
Propolis je ljepljiva smolasta tvar koja nastaje preradom biljnih sokova koje pčele sakupljaju sa različitih biljaka. Pčele sakupljaju propolis unoseći biljne smole s pupoljaka i ozlijeđenih dijelova biljaka.
Pri samom sakupljanju, pčele ga obogaćuju izlučevinama svojih mandibularnih žlijezda. Prema kemijskom sastavu, propolis je smjesa biljnih smola, balzama, eteričnih ulja, minerala, enzima, voska, peluda, flavona i flavonoida te još nekih nedovoljno istraženih tvari.
Zahvaljujući takvu sastavu, (50 posto smole, 30 voska, 10 eteričnih ulja, 5 peluda, 5 posto drugih tvari), propolis djeluje antibakterijski, antivirusno, antimikotski i kao biostimulator te lokalno anestetski, stimulira regeneraciju tkiva i djeluje protuupalno.
Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i što nema štetnih popratnih pojava , što je mana sintetskih antibiotika. Na više je načina objašnjeno djelovanje propolisa protiv bakterija. Jedan od njih je da propolis sprječava podjelu bakterijske stanice te uništava ovojnicu i citoplazmu bakterijske stanice.
Visoko antimikrobno djelovanje potvrdila su mnoga istraživanja, iz kojih se potvrđuje inhibitorno djelovanje propolisa na najmanje 21 vrstu bakterija, 9 vrsta gljivica, 3 vrste protozoa i veliki spektar vrsta virusa. Propolis sadržava i lakohlapljiva eterična ulja, koja isto tako pridonose uništavanju različitih mikroorganizama.
Klinoptilolit-zeolit je prirodni mineral, koji zbog pravilno raspoređenih pora unutar kristala djeluje kao ionski izmjenjivač. Na takav zeolitni ionski izmjenjivač, kao anorganski nosač, nanesene aktivne supstance propolis i matična mliječ dospijevaju u probavni trakt gdje se apsorbiraju u tankome crijevu. Zeoliti pri tomu ne služe samo kao inertni kemijski prijenosnik (vehiculum) propolisa i matične mliječi, već zbog svojih svojstava ionskog izmjenjivača dokazano smanjuju toksično opterećenje organizma teškim metalima (olovo, kadmij, arsen) i organskim spojevima kao što je amonijak (NH3) i ostali toksični nusproizvodi probavnoga vrenja. Zeoliti se kao kemijski inertni spojevi ne apsorbiraju u ljudski organizam, pa dodatno djeluju poput neprobavljivih prehrambenih vlakana koja su neophodna za normalnu funkciju probavnog trakta i uklanjanje ostalih neprobavljenih ili u probavni trak iz organizma izlučenih tvari, osobito žučne kiseline.
Zeolit-klinoptilolit je mineral kristalne strukture sa širokim kanalima međusobno povezanim šupljinama u kojima se nalaze veliki kationi (najčešće kalcij-Ca2+, Magnezij-Mg2+, Natrij-Na+, Kalij-K+) i molekule vode (H2O). Stoga je njegovo važno svojstvo kationska izmjena obzirom da veliki kationi nisu fiksirani, već su pokretljivi i zamjenjivi. Naime zbog viška negativnog naboja kostura oni vrlo lako napuštaju zeolitnu strukturu a zamjenjuju ih drugi kationi iz medija u kojem se nalaze. To vrijedno svojstvo objašnjava zašto oni na sebe mogu vezati  različite toksične teške metale kao što su olovo, arsen, kadmij ili pak živu. Uslijed sve većeg onečišćenja te načina prehrane, navedeni teški metali mogu doći u organizam bilo putem vode za piće bilo putem hrane te njihovo vezivanje za zeolite i izlazak iz organizma predstavljaju značajan doprinos kvaliteti života i poboljšanju općeg stanja organizma.
Ispitivanja provedena u ovlaštenim ustanovama u Republici Hrvatskoj i u SAD, dokazala su netoksičnost zeolita kao vehiculuma za propolis i matičnu mliječ.
Upotreba: Preporučuje se uzeti dva do tri puta dnevno po dvije kapsule megacomplexa prije jela s 2 dc l vode.

usercartmagnifiercrossmenu