Kadulja je jedna od najomiljenijih i najizdržljivijih biljaka, a čaj od kadulje može biti koristan dodatak prehrani.
Čaj od kadulje, poznat i kao čaj od žalfije napravljen je od listova biljke kadulje. Njezino latinsko ime – Salvia officinalis – potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.
Salvia officinalis odnosno ljekovita kadulja raste na mnogim dalmatinskim otocima te je vrlo cijenjena zbog posebnog sastava svog eteričnog ulja. Uzgajati se može i u kontinentalnim dijelovima, ne samo na moru.
Najlakše ju je prepoznati po hrapavim, sivo-zelenim listovima te ružičastoj/lila boji cvjetova. Kadulja je grmolika biljka i često raste u širinu, a najviše može narasti do 70 cm u visinu. Kadulja prirodno raste na mediteranskom području, ali se uzgaja diljem svijeta.
Način pripreme: 1 žličicu čaja (1,5 g) preliti s 2 dcl kipuće vode I ostaviti poklopljeno 10 minuta. Potom procijediti I zasladiti prema želji. Piti 3 puta dnevno po 1 šalicu čaja.
Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperature do 25°C.
Napomena: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.
Upozorenje: Ne preporučuje se uzimati duže od 2 tjedna u kontinuitetu. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Recenzije
Poništi filtereJoš nema recenzija.