objava, Proizvodi

Proizvodi od meda Radošević

Svježa matična mliječ

Matična mliječ je kroz svoju dugu povijest, kao najdragocjeniji pčelinji proizvod, stekla status kraljevske hrane. Među vrijedne sastavnice matične mliječi. Treba svakako spomenuti neuroprijenosnike (acetilkolin i kolin) i spolne hormone te brojne druge spojeve koji pripadaju različitim kemijskim skupinama. Zanimljivo je spomenuti da se među sastavnicama matične mliječi nalaze gotovo svi elementi potrebni za rast, razvoj i normalno funkcioniranje ljudskog organizma.

SASTAV MATIČNE MLIJEČI Osnovu njezinog sastava čine voda, proteini, šećeri, lipidi i mineralne soli. Udio u matičnoj mliječi (%): Voda 60-70, Lipidi 3-8, Proteini 9-18, Fruktoza 3-13, Glukoza 4–8, Saharoza 0,5–2. Slobodnih aminokiselina ima oko 2,3%, a peptida oko 0,16%. Identificirane su ukupno 23 aminokiseline. S najvećim udjelima sudjeluju prolin, lizin, glutaminska kiselina, α-alanin, fenilalanin, aspartat i serin20. Prisutne su i sve aminokiseline esencijalne za čovjeka. Slobodne aminokiseline su prolin i lizin. U matičnoj mliječi se nalaze i brojni vitamini (336 do 351) mg/g (B1, B2, B6, B3, B5, B7, B9, B12, niacin, pantotenska kiselina, biotin, inozitol, folna kiselina, te vitamini C, E, A, D i K). Najzastupljeniji su oni iz skupine B-vitamina. Pantotenske kiseline ima npr. čak sedamnaest puta više nego u suhoj peludi, poznatoj po bogatstvu tih vitamina. Sadrži i neuroprijenosnike (acetilkolin i kolin) i spolne hormone te brojne spojeve koji pripadaju različitim kemijskim skupinama. Među njima su i dva heterociklička spoja, biopterin i neopterin, koje sadrži i mliječ za radilice, ali u deseterostruko manjoj količini.