Biljna ljekarna Zagreb
Biljna ljekarna Zagreb
Zatvori

Vitamin D3 (cholecalciferol) - 120 kapsula -Natural Elements

115,00 kn (15,26 €)

Vitamin D3 je važan za naš imunološki sustav, zdravlje stanica i organa.

  • doprinosi normalnoj apsorpciji i iskorištenju kalcija i fosfora
  • doprinosi održavanju normalnih kostiju i normalne funkcije mišića

Opis

Kolekalciferol (Vitamin D3) jedini je esencijalni vitamin koji naš organizam može proizvesti koristeći sunce. Njegovo stvaranje potiče ultraljubičasto (UV-B) zračenje u koži. Kolekalciferol je prekursor aktivnog vitamina D, koji ima središnju ulogu u regulaciji metabolizma kalcija i fosfata. Koristi se kao mono pripravak za prevenciju i liječenje nedostatka vitamina D. U kombinaciji s kalcijem koristi se protiv osteoporoze.
Kolekalciferol se u tijelu pretvara u aktivni sastojak kalcitriol. Vitamin D3  ili kalcitriol u posljednjoj fazi djeluje kao hormon koji kontrolira različite fizičke procese i ispunjava vrlo različite funkcije. Znanstvenici su dugo vremena znali da vitamin D3 kontrolira unos kalcija i na taj način značajno utječe na zdravlje i stabilnost kostiju. Danas se, međutim, zna da učinak vitamina D3 ima više različitih funkcija.
Gotovo svaka stanica tijela ima receptore vitamina D, putem kojih vitamin kao hormon kontrolira izlučivanje različitih tvari. Ima značajnu ulogu u regulaciji hormonalne ravnoteže. Vitamin D utječe čak i na naš genetski sastav i odgovoran je za kontrolu više od 2000 gena. Podržava našu obranu, stimulirajući imunološki sustav. Kod osteoartritisa je također utvrđeno, da kolekalciferol smanjuje CRP i ublažava bol.
Zbog svih ovih navedenih funkcija brzo postaje jasno, koliko je vitamin D3 važan za naš imunološki sustav i zdravlje stanica i organa.  Liječnici i specijalisti obično mjere aktivnu razinu vitamina D kod bolesnika, kod kojih postoji rizik od smanjenog unosa vitamina D zbog bolesti crijeva (npr. Crohnova bolest ili celijakija) ili oštećenja bubrežne funkcije. Autoimune bolesti i pretilost također mogu biti uzročni čimbenici za nisku razinu vitamina D. Kod ovih slučajeva se, prije odluke o suplementciji, zahtijeva pažljivi liječnički pregled.
Pri visokim dozama vitamina D3  dolazi do relativnog nedostatka vitamina  K2. K2 je odgovoran za transport i recikliranje kalcija apsorbiranog vitaminom D. S premalo  K2, kalcij se nakuplja u tijelu i na taj način dovodi do kalcifikacija tkiva, žila i organa, što je vrlo štetno za zdravlje. Već od 1000 IU, vitamin D  treba uzimati s vitaminom K2. Posebno se preporučuje MK7, prirodni oblik vitamina K2,  koji se ekstrahira iz fermentirane biljne hrane. Ovaj oblik pokazuje posebno dobru učinkovitost i jedini je prirodni oblik vitamina u dodacima prehrani. Optimalna opskrba vitaminom K2 daje se u dozi od 150-200µg. Tu količinu treba uzimati i kao dio terapije vitaminom D.

Sadrži u dnevnoj dozi (jedna tableta): %P.U.
Vitamin D (D3, kolekalciferol) 10µg (400 I.U.) 200%
usercartmagnifiercrossmenu